Werken in de Makelaardij


Het vak
Opleiding
Eigenschappen
Arbeidsmarkt
Waar naar vastgoedbanen zoeken

Het vak
Veel makelaars zeggen dat ze het mooiste vak van de wereld hebben. Dat kan heel goed kloppen, want het is een complex vak met afwisseling, contact met mensen, verantwoordelijkheid en een aantrekkelijk product.
Een makelaar is de belangenbehartiger van een partij, die adviseert en probeert een goede oplossing voor zijn klant te bereiken.
Vroeger werd een makelaar alleen als een bemiddelaar gezien. Door de complexiteit van maatschappij en wetgeving ontwikkelt hij of zij zich steeds meer tot adviseur. Dat betekent wel dat er ook meer van hem of haar gevraagd wordt: een hoger opleidingsniveau, een sterker invoelingsvermogen voor de wensen van de klant.
Er zijn gespecialiseerde makelaars: woningmakelaars, bedrijfsmakelaars, agrarisch makelaars, nieuwbouwmakelaars, makelaars in recreatie-objecten, monumenten, horeca.
Een makelaar die gecertificeerd is, is tevens taxateur.

Opleiding
Iedereen mag zich makelaar noemen en bemiddelen bij de aan- en verkoop van onroerende zaken. Om te mogen taxeren voor bijvoorbeeld de financiering moet de makelaar gecertificeerd zijn.
De basis om makelaar te worden is het SVMNIVO-diploma. Dit diploma heeft zes vakken die certificaatsgewijs behaald kunnen worden. Zie www.svmnivo.nl. Daarna kun je je laten certificeren, maar dan moet je eerst de praktijktoets afleggen. Deze toets wordt door de Stichting Vakexamen Makelaardij op diverse plaatsen in het land georganiseerd. Het slagen voor de toets levert het SVMNIVO Praktijkdiploma Makelaar-taxateur onroerende zaken op. Daarmee kun je je laten inschrijven in bij het Nederlands Instituut Certificatie en Registratie Makelaar-taxateurs onroerende zaken (CRMT). Met deze inschrijving is het mogelijk om lid te worden van de NVM en de LMV.

Eigenschappen
Wat moet je in huis hebben om een goede makelaar te zijn:
- commerciële vaardigheden bezitten
- mensen kunnen invoelen
- overtuigingskracht hebben
- houden van uitdaging
- bereid zijn lange werktijden te maken
- mobiel zijn en niet kantoorgebonden
- houden van veel afwisseling
- besluitvaardig, communicatief, alert en actief zijn
- een flexibele houding hebben
- representatief zijn

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt voor werknemers die willen starten in de makelaardij is op dit moment niet gunstig. Door de verslechterde conjunctuur zijn de laatste jaren veel contracten voor bepaalde tijd bij kantoren niet verlengd en zijn er om bedrijfseconomische redenen de nodige ontslagen gevallen.
Er is dan ook een groot potentieel van werkzoekenden met al enige ervaring en opleiding in het vak. Vacatures die vrij komen gaan vaak het eerst naar de al ervaren kandidaten. Om toch enige kans te maken is het verstandig in de buurt van je woonplaats een stage te zoeken. Dan leer je de terminologie en werkwijze vast een beetje kennen en onderscheid je je van de anderen die dat nog niet hebben. Het geeft ook aan dat je gemotiveerd bent.
Stel niet te hoge eisen aan salaris en secundaire voorwaarden. Die tijd is voorbij. Het vinden van een leuke baan is nu de eerste prioriteit.

Waar naar vastgoedbanen zoeken
- Websites
- Vastgoed en andere gespecialiseerde bladen (Vastgoedmarkt, Property.nl, aedes.nl)
- Regionale (en soms landelijke) dagbladen (meestal op zaterdag)
- Netwerk
- Borrel van de plaatselijke afdeling van de branchevereniging (als je al bij een kantoor van die vereniging werkt)

naar boven