Solliciteren doe je in vier fasen:
1. voorbereiden
2. CV opstellen
3. brief versturen
4. het gesprek

De voorbereiding
Stel eerst voor jezelf vast wat voor jou de ideale baan is: wat voor bedrijf zoek je, wat voor cultuur heerst daar en in welke regio wil je werken.
Maak ook een lijstje voor jezelf van je kwaliteiten en zwakheden. Wat voor activiteiten heb je gedaan, wat was jouw inbreng en verantwoordelijkheid daarin, hoe werd het gewaardeerd, etc. Banen of nevenactiviteiten met een combinatie van commerciële zaken en omgang met mensen zijn een goede basis voor de makelaardij.
Bedenk ook eens waarin je uniek in bent. Ofwel, waarom zou een werkgever jou aannemen en niet iemand anders.
In dit stadium is het ook al verstandig je huidige arbeidsvoorwaarden eens op een rij te zetten. Ken je marktwaarde.

Opstellen CV
Opbouw
Het Curriculum Vitae moet nooit zomaar een standaardformulier zijn. Natuurlijk is het goed om een vast stramien aan te houden, maar pas het altijd aan de functie aan.
Zorg dat er geen taalfouten in staan. Maak de opmaak overzichtelijk en zakelijk en de indeling liefst omgekeerd chronologisch (laatste baan eerst en zo terug). Maak het nooit langer dan twee bladzijden.
Informatie
Neem in het CV in ieder geval de volgende informatie op:
- naam, adres, woonplaats, telefoonnummer/e-mail waar je discreet bereikt kan worden
- opleiding (alleen de ter zake doende: dat je de basisschool hebt voltooid is wel duidelijk)
- relevante werkervaring (zie ook hieronder bij 'gaten')
- van belang zijnde nevenfuncties (een horecabaantje doet het goed, bestuur in een studentenvereniging of sportclub, netwerkactiviteiten, publicaties over onderwerpen in het vakgebied etc)
- passende hobbies. Vooral hobbies die een aanwijzing geven over hoe je je in je werk zal gedragen kunnen belangrijk zijn (bijvoorbeeld teamsporten, serviceclubs).
Steeds vaker zie je een pasfoto in het CV opgenomen. Als je een mooie digitale foto hebt, schroom dan niet die op te nemen. Achteraf kan de werkgever je zo weer op het netvlies halen en als het een goed gesprek was is dat alleen maar een pre.
Zorgvuldigheid
Als je per e-mail solliciteert, let er dan op dat het in iedere software te openen is. Een werkgever die via de digitale weg je CV ontvangt en het niet kan openen zal geneigd zijn er dan dus ook maar niets mee te doen.
Maak het taalgebruik actief, dus niet 'er werd een nieuwbouwproject van 100 woningen verkocht', maar 'ik verkocht 100 woningen in een nieuwbouwproject'.
Zorg dat er geen 'gaten' in je loopbaan zitten. Als dat toch het geval is, vermeld dan waarom (bijvoorbeeld door een wereldreis).

De brief
Als het CV helemaal af is, ga dan rustig zitten voor de brief. Maak de brief zeker niet langer dan één kantje. Het enige doel van de brief is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Daarom is het heel belangrijk dat de werkgever zó geprikkeld wordt dat hij jouw CV eruit haalt en je persoonlijk wil ontmoeten.
Om dat te bereiken zijn de volgende punten belangrijk:
- Taalgebruik: pas de brief aan de bedrijfscultuur aan. Dat is overigens nooit de popi-jopistijl, ook al lijkt het bedrijf nog zo informeel. Blijf zakelijk. Zorg dat je de naam en het adres van de ontvanger goed spelt. Vraag het bij twijfel eerst telefonisch na. Dan kun je meteen en passant informeren naar de baan, zodat je dat in je brief kunt gebruiken. De website van het kantoor biedt vaak goede aanknopingspunten om een indruk van het bedrijf te krijgen.
Schrijf in de actieve vorm (dus direct, vermijd teveel zinnen met het werkwoord 'worden' erin).
Start een zin nooit met 'ik' en gebruik zeker niet de wij-vorm.
- Motivatie voor die specifieke baan: iedereen wil de (woning)makelaardij in omdat hij/zij het zo leuk vindt met mensen om te gaan en hij/zij 'iets' met woningen heeft. Bedenk dus eens iets anders. Ga in op deze baan en geef aan waarom je nu juist bij dít kantoor in déze functie wilt werken. Laat merken dat je je vooraf in deze baan verdiept hebt. Vermijd clichés ('uitdaging').
- Unieke punten: geef in de brief ook aan wat je unieke kanten zijn, dus waarom ze joú moeten hebben en niemand anders.
- Geen herhalingen: herhaal niet nog eens wat in je CV staat, licht alleen zonodig iets toe.

Het Gesprek
Voorbereiding: Verdiep je goed in de functie waarop je solliciteert. Waarom wil je die baan zo graag hebben? Welke kwaliteiten kun je het bedrijf bieden? Probeer ook vast referenties te zoeken, zodat je die paraat hebt als er naar gevraagd wordt.
Zoek de route naar het kantoor vooraf uit. Niets is zo slordig als te laat komen omdat je de weg niet kon vinden (en dat geldt in het bijzonder voor een makelaar!). Ga uitgerust naar het gesprek toe. Bereid je voor op files, dus vertrek ruim op tijd. Je kunt altijd in een koffiezaak om de hoek de resterende tijd uitzitten.
Ook op de vragen die men gaat stellen kun je je goed voorbereiden. Die gaan meestal over je werkervaring en jouw taken in de functies, de resultaten die je geboekt hebt (hoeveel panden heb je verkocht, hoeveel omzet heb je gemaakt), de verantwoordelijkheden die je droeg, de redenen waarom je overgestapt bent naar een andere baan, de opleidingen en cursussen, je interesses, je toekomstplannen.
Gesprek voeren: De grootste fout die een sollicitant tijdens een gesprek kan maken is niet luisteren of de vraag niet beantwoorden. Ook eigenwijs zijn of slecht spreken over de huidige werkgever maakt geen goede indruk. Kijk de interviewer aan en wees eerlijk. Bluf niet, dat komt altijd uit. Bovendien: je bent een mens en geen schaap met vijf poten.
Kleed je verzorgd. Dat wil zeggen, niet te modieus (vrouwen: niet teveel bloot, niet teveel parfum en make-up; mannen geen afgedragen pak, sandalen of zichtbaar borsthaar).
Wees op tijd aanwezig (zie ook voorbereiding), maar ook niet te vroeg. Vijf minuten vooraf is een goed compromis. Als het echt fout gaat onderweg, bel dan tijdig even naar het kantoor dat je verlaat bent.
Stel zelf ook actief vragen. Je wilt immers zelf toch ook weten of de baan inderdaad zo aantrekkelijk is en of het bedrijf bij je past? Vraag (als dat niet verteld wordt) naar de vervolgprocedure en de termijn waarbinnen je antwoord kunt verwachten.

Veel succes !

naar boven